Αμέσως μετά τη γέννησή του, το κουτάβι δεν μπορεί να περπατήσει, να ακούσει ή να δει, όμως, η όσφρησή του είναι πλήρως ανεπτυγμένη. Ενστικτωδώς βρίσκει τις θηλές της μητέρας του. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες, το γάλα της του παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, οι αισθήσεις του κουταβιού έχουν αναπτυχθεί πλήρως ούτως ώστε να είναι σε θέση να παρατηρήσει το περιβάλλον του. Γύρω στην 21η μέρα θα κάνει τις πρώτες απόπειρες να περπατήσει και να γαβγίσει. Θα εξετάζει και θα μυρίζει τα πάντα.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής του, η ικανότητά του να μαθαίνει είναι τόσο εκπληκτική όσο ποτέ. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να του αφιερώσετε χρόνο, για να γίνει ένας κοινωνικός σκύλος. Από την τέταρτη εβδομάδα μπορεί να αρχίσει να τρώει στερεή τροφή.

Ανάμεσα στις 8 και στις 12 εβδομάδες, το κουτάβι βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικοποίησης και μπορεί να προχωρήσει στην ‘ανθρώπινη αγέλη’. Η καλύτερη στιγμή για τον αποχωρισμό από τη μητέρα, τους αδερφούς και τις αδερφές είναι στην ηλικία των 10 εβδομάδων.

   26.04.2019